Mikor kell energetikai tanúsítvány?

Mikor kell energetikai tanúsítvány?

Manapság egyre fontosabbá válik az energetikai tanúsítvány, hiszen rengeteg információt kapunk ez által. Na, de honnan tudhatjuk, hogy az energetikai tanúsítvány mikor kell? Van erre konkrét jogszabály, vagy igazából csak jó, ha megvan? Sok ehhez hasonló kérdést kaptunk már, éppen ezért ennek apropóján készül most ez a cikk.

Mi is az az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány arra szolgál, hogy megtudhassuk mekkora a jelenlegi ingatlanunk energia igénye. Ezen túl, pedig még ajánlásokat is tartalmaz, amely az energia igény csökkentésére vonatkozik. Némely esetekben nem elég csak egy energetikai tanúsítvány. Ez főleg akkor fordulhat elő, amennyiben pályázatot szeretnénk beadni az ingatlanunk fejlesztésére. Ilyenkor az első energetikai tanúsítvány a kiinduló állapotot, a második pedig a felújítás utánit tartalmazza.

Na de térjünk a lényegre. Az energetikai tanúsítvány mikor kell?

Főleg akkor lehet erre szükség, amikor eladni vagy kiadni készülünk a házunkat vagy a lakásunkat. Ezen túl pedig a pályázatoknál természetesen. Az elkövetkezendőkben bemutatjuk mikor nem kell egyáltalán a kormányrendelet szerint:

  • Ha az épület hasznos alapterülete 50 m2,
  • Éves szinten négy hónapnál kevesebbet használjuk,
  • Maximum két évig akarjuk használni,
  • Hitéleti épületeknél sem szükséges,
  • Mezőgazdasági épületek esetében sem, amelyet nem lakhatásra szeretnénk használni,
  • A műhelyek is kivételt képeznek,
  • Olyan ingatlan, amelyet maximum egy évig szeretnénk bérbe adni.

Fontos megjegyeznünk, hogy az energetikai tanúsítvány megléte jogköteles, vagyis amennyiben nincs meg, úgy érvénytelen a szerződésünk. Abban az esetben pedig, ha profi munkát szeretnénk kapni a pénzünkért, akkor válasszunk az egyik legjobbat. Természetesen ez pedig nem más, mint mi a Mérnök Tendernél.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük