Megfelelő-e a tetőm napelemes rendszer telepítéséhez ?

Telepített napelemes rendszer

Helyszíni munkáink alkalmával gyakran megkérdezik, hogy megfelel-e az épület tetőszerkezete napelemes rendszer telepítéséhez?

            Lapostetők esetében, viszonylag egyszerű a válasz, mivel a vasbeton zárófödém – amennyiben megfelelő állapotú- szinte biztosan elbírja a napelemes rendszer telepítésével járó plusz terhelést, ilyenkor a megfelelő tájolás és árnyékmentes területek határozzák meg a telepítést.

            Hagyományos, sík magastetők esetében a fa alapanyagú fedélszék és a tetőfedés állapotától, anyagától függ, hogy lehet-e napelemes rendszert telepíteni az adott épületre.

A napelemes pályázati felhívás szerint palatetős épületre NEM telepítünk napelemes rendszert. A régi palaborítást le kell bontani (bontási engedély szükséges), a veszélyes azbeszttartalom miatt fokozottan ügyelni kell, hogy a palaborítás eltávolítása, bontása minél kevesebb porral járjon, a leszedett palalemezeket zárt konténerbe, tárolóba kell helyezni és veszélyes hulladék fogadására alkalmas hulladéklerakóba kell elszállítani, deponálni.

            A régi, fa anyagú tetőszerkezeteket szakemberrel érdemes megvizsgáltatni, hogy alkalmas-e napelemes rendszer telepítésére. Sok esetben a háztulajdonos is tisztában van azzal, hogy a tetőszerkezet rossz állapotú, viszont nem minden esetben kell hatalmas költségekkel a teljes tetőszerkezetet kicserélni és teljesen új tetőszerkezetet építeni, például: a tetősíkon, kívülről jól látható hullámosodást sok esetben kizárólag az elhasználódott tetőlécezés okozza, ilyen esetben – amennyiben a szarufák és a fedélszék többi eleme megfelelő állapotú- csak a tetőléceket kell cserélni a tetőn.

            Napelemes rendszer telepítése és/vagy pályázat beadása előtt javasoljuk, hogy kérje mérnök tanácsadónk segítségét helyszíni mérnöki tanácsadás keretében, javasolt továbbá a helyszíni komplex energetikai vizsgálat és energetikai tanúsítvány készítése a házra vonatkozó korszerűsítési javaslat leírásával. Napelemes pályázat beadása előtt javasolt és sok esetben kötelező energetikai tanúsítvány készítése.

            Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban kérdése van keressen minket bizalommal e-mail üzenetben (info@mernoktender.hu) vagy hívjon telefonon (tel.: 06205679844).

One thought on “Megfelelő-e a tetőm napelemes rendszer telepítéséhez ?

  1. Pingback: Kötelező BB energetikai besorolás új építésű házak esetében 2022. június 30-át követően.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük