Hiteles energetikai tanúsítvány készítése a 2023.november 01-től hatályos, új jogi szabályozás alapján az alábbi rendeletek szerint:

176/2008.(VI.30.) Korm. rendelet az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról.

9/2023.(V.25.) ÉKM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról 

valamint:

2018/844 irányelv (2018.május 30.) az épületek energiahatékonyságáról szóló 2010/31/EU irányelv és az energiahatékonyságról szóló 2012/27/EU irányelv módosítás alapján.

       Az energetikai tanúsítvány egy olyan hitelesített tanúsítvány, amely a vizsgált ingatlan (pl.: társasházi lakás, családi ház, középület, irodaépület) hatékonysági kategóriákba sorolását mutatja meg. A hatékonysági kategóriák alapján összesített energetikai jellemző és széndioxid kibocsátás szerint osztályozzuk a vizsgált ingatlant.

      A 2023. november 01-től hatályos új jogszabályok szerint a széndioxid emisszió számítása és osztályba sorolása is kötelező tartalmi elem energetikai tanúsítvány esetében. Az energetikai tanúsítvány természetesen nem csak a hatékonysági kategóriába sorolást mutatja meg, hanem az alábbiakba is betekintést ad:

 • az épület határoló szerkezeteinek energetikai minőségét (szerkezetek és nyílászárók hőszigetelése)
 • fűtési rendszer energetikai állapota
 • hűtési rendszer energetikai állapota
 • a vizsgált ingatlan használati meleg víz előállításának energiaigénye
 • megújuló energiaforrások alkalmazása
 • javaslat és felújítási útlevél az energetikai korszerűsítés elvégzésére, a kedvezőbb energetikai besorolás eléréséhez és a vizsgált ingatlan éves energiaigényének csökkentéséhez
Milyen energetikai besorolások léteznek?

Hatékonysági kategóriák:

 • A+++:      <0 %
 • A++: 0<…<50 %
 • A+: 50<…<90 %
 • A: 90<…<100 %
 • B: 100<…<130 %
 • C: 130<…<160 %
 • D: 160<…<200 %
 • E: 200<…<250 %
 • F: 250<…<310 %
 • G: 310<…<390 %
 • H: 390<…<500 %
 • I:    500 % <

Az alábbiakban felsorolt célból készülhet energetikai tanúsítvány:

 • használatbavételi engedélyezési eljáráshoz
 • ingatlan adásvételhez, energetikai tanúsítvány adásvételi szerződéshez
 • lakás, lakóépület, iroda, egyéb ingatlan bérbeadáshoz
 • energetikai korszerűsítéshez kapcsolódó banki kölcsön esetében
 • energetikai pályázatok esetében pl.: otthonfelújítási program
 • saját célra
 • hatósági kötelezés írta elő

Amennyiben kérdése van az energetikai tanúsítvány készítés szolgáltatásunkal kapcsolatban vagy szüksége van további információra keressen bizalommal! Lehetőség van energetikai tanúsítvány online igénylésre a kapcsolati űrlap kitöltésével.

HÍVJON MOST

Mikor nem kell energetikai tanúsítványt készíteni?

 1. nyaralóra, hétvégi házra, üdülőre (évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánt épületre).
 2. az 50 négyzetméternél kisebb hasznos alapterületű, külön álló épületre, családi házra
 3. legfeljebb 2 évi használatra szánt felvonulási épületre
 4. hitéleti célra szánt épületre
 5. alacsony energiaigényű mezőgazdasági épületre
 6. bizonyos esetekben műhelyre, vagy ipari területen lévő épületre

 

Ki fizeti az energetikai tanúsítványt?

Az energetikai felmérés és energetikai tanúsítvány költségét az ingatlan tulajdonosának szükséges fizetnie. Ingatlan eladás esetén az eladónak, ingatlan bérbeadás esetén a bérbeadónak. A két fél természetesen közös megegyezéssel dönthet másképp is.

 

Kinek a nevére állítják ki az energetikai tanúsítványt?

A HET azonosítóval ellátott hiteles energetikai tanúsítvány kiállítása mindig a megrendelő (ingatlan tulajdonos) nevére történik. Az ingatlan tulajdonosának helyszíni jelenléte szükséges energetikai tanúsításkor, kivételes esetekben megbízottként a tulajdonos adataival megbízott is eljárhat.

 

Mi az a HET azonosító és miért fontos?

A „HET” rövidítés a Hiteles Energetikai Tanúsítvány-t jelenti. A HET egyben az azonosító kód neve, melyet elektronikus hitelesítéskor a számítógépes rendszer generál, a hitelesített energetikai tanúsítvány felső részén található (lásd: energetikai tanúsítvány MINTA)

Értelemszerűen minden egyes Hiteles Energetikai Tanúsítványnak egyedi HET azonosítója van, pl.: ingatlan felújítási kölcsön esetén a bank kérni szokta a felújításra kerülő ingatlan energetikai tanúsítványának HET azonosító számát.

Ingatlan adásvétel esetén az eladó adja át a vevőnek a HET azonosító számmal ellátott hiteles energetikai tanúsítványt.

 

Mennyi ideig érvényes az energetikai tanúsítvány?

Az ingatlanról kiállított hiteles energetikai tanúsítvány a 2023. november 01-től érvényes jogi szabályozás szerint a kiállítás dátumától számított 5 évig érvényes 

A 2013-2016 között hitelesített energetikai tanúsítványok csak pótlap igénylése után érvényesek tovább egy ide vonatkozó jogszabály szerint.

Az energetikai tanúsítványok 2012 óta kötelezőek Magyarországon, azonban az ebben az évben készült tanúsítványok kötelezően még nem kaptak elektronikus hitelesítést és HET azonosítót, ezért érvényüket vesztették, ilyen esetekben érdemes új hitelesített energetikai tanúsítványt készíttetni.

Amennyiben az ingatlanon jelentős mértékű energetikai korszerűsítést végeznek (pl: összes külső nyílászárók cseréje korszerű, hőszigetelt nyílászárókra, teljes homlokzat hőszigetelése, hőszivattyús rendszer kiépítése elsődleges fűtéshez, napelemes rendszer telepítése, napkollektoros rendszer telepítése), akkor érdemes az 5 éves lejárati idő előtt is energetikai tanúsítványt készíteni.

 

ALAPFOGALMAK hitelesített energetikai tanúsítványhoz:

Rendeltetési egység szintjeinek száma: a kondicionált szintek száma (fűtetlen  pince és fűtetlen padlás nélkül).

Fajlagos hőveszteségtényező: az épület határoló szerkezeteinek átlagos energetikai minőségét (szerkezetek és nyílászárók hőszigetelése, passzív napenergia hasznosító képessége) kifejező tényező.

Kondicionált alapterület: azon helyiségek összesített alapterülete, amelyek belső hőmérsékletét fűtési vagy légkondicionáló rendszer biztosítja.

Összesített energetikai jellemző: az épület vagy rendeltetési egység egy négyzetméterre jutó éves nem megújuló primer energia felhasználása. Magába foglalja az épületben elfogyasztott energián túl azt a mennyiséget is, mely ahhoz szükséges, hogy az energia az épülethez eljusson, azaz annak előállítási, szállítási, átalakítási energia igényét. Ha az épület megújuló energiát használ, az az összesített energetikai jellemző értékét csökkenti. Ezért értéke nem hasonlítható össze az épület mért fogyasztásával. Nem tartalmazza a főzés, a háztartási- és irodagépek, a liftek és technológiák, valamint lakóépületek esetén a világítás energiaigényeit, ezért értéke nem hasonlítható össze az épület mért fogyasztásával.

Széndioxid kibocsátás: az épület vagy rendeltetési egység energiafelhasználásához köthető egy négyzetméterre jutó éves széndioxid kibocsátás, az összesített energetikai jellemzőnél ismertetett kivételekkel. Magában foglalja az épület kibocsátásán túl azokat a kibocsátásokat is, melyek az energiahordozó kitermelési, szállítási, átalakítási folyamataihoz kötődnek.

U-érték: az épületszerkezet hőveszteségével arányos tényező, mely megmutatja, hogy egységnyi felületen mennyi hőenergia távozik egységnyi idő alatt, egységnyi hőmérséklet különbség esetén.

 

 

Hogyan készül el az energetikai tanúsítvány?

A folyamat lépésről-lépésre:

 1. Kapcsolatfelvétel és időpont egyeztetés
 2. Helyszíni mérnöki, energetikai felmérés
 3. Irodai, mérnöki adatfeldolgozás
 4. Energetikai tanúsítvány elektronikus hitelesítése
 5. HET azonosítóval ellátott Hiteles Energetikai Tanúsítvány megküldése

Energetikai tanúsítvány készítés Szeged vonzáskörzetében és Csongrád-Csanád vármegyében

Energetikai tanúsítvány készítés szolgáltatásunk Szeged és Csongrád megyében

HÓDMEZŐVÁSÁRHELY, MAKÓ, MÓRAHALOM, KISTELEK, RÖSZKE, DESZK, SÁNDORFALVA, KISZOMBOR, MAGYARCSANÁD, NAGYLAK, ÚJSZENTIVÁN, TISZASZIGET, DOMASZÉK, ZÁKÁNYSZÉK, BORDÁNY, ÜLLÉS, FORRÁSKÚT, ZSOMBÓ, SZATYMAZ, BALÁSTYA, RÚZSA, MÁRTÉLY, SZENTES, CSONGRÁD.

Kapcsolat

Kérdésével ne habozzon, keressen minket! Készséggel állunk rendelkezésére.

Kérjen ajánlatot az alábbi űrlap kitöltésével.