Kötelező BB energetikai besorolás új építésű házak esetében 2022. június 30-át követően.

Kötelező BB energetikai besorolás új építésű házak esetében

Frissítve: 2022.09.27.

A lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet módosítása kimondja, hogy a közel nulla vagy annál kedvezőbb energiaigénnyel kapcsolatos előírásokat 2024. június 30-tól kell alkalmazni.

Forrás: https://mernokvagyok.hu/blog/2022/08/20/modosulo-epitesugyi-jogszabalyok/


A környezetvédelem és a környezettudatos gondolkodás egyre nagyobb szerepet kap hétköznapi életünkben és a hatóságok is arra törekednek, hogy az évek előrehaladtával csökkenjen a károsanyag-kibocsátás.

         A hazai jogi szabályozás többszöri halasztást követően 2022. június 30-át követően teszi kötelezővé a minimum BB energetikai besorolást új építésű házak esetében.

         Az új építésű házaknak minimum BB energetikai osztályba sorolást kell kapniuk az elkészített energetikai tanúsítvány szerint, hogy megkapják a hatóság által kiállított használatbavételi engedélyt. Az ide vonatkozó jogszabály szerint a BB energetikai besorolás feltétele, hogy az összesített energetikai jellemző számértéke 81 és 100 kW között legyen, valamint az épület összes energiafogyasztásának legalább 25%-a megújuló energiaforrásból származzon.

         Új ingatlan építése vagy meglevő ingatlan felújítása esetében javasoljuk, hogy először a lakóépület energiaigényét csökkentsük minősített hőszigetelő rendszerek beépítésével. Fontos, hogy jól záródó, több rétegű üvegezéssel ellátott, megfelelő hőszigetelő képességgel rendelkező nyílászárókat építsünk be az épületbe. Megfelelő hőszigetelési megoldásokkal jelentősen csökkenthetjük a lakóépület éves energiaigényét, így télen-nyáron kevés energia szükséges a felfűtéshez és a lehűtéshez.

         Ha már sikerült az épület energiaigényét a fenti megoldásokkal csökkenteni, akkor érdemes a jelenleg korszerűnek számító gépészeti megoldásokat alkalmazni: egy megfelelően kiválasztott fűtő-hűtő hőszivattyú kiválthat egy nagy energiaigényű és költséges gázüzemű fűtési rendszert. A gázkazán költsége, a gázbekötés, a kémény építése és ezek engedélyeztetése, valamint a hűtéshez használt klíma beépítése is jelentős költséget von maga után. A ház teljes áramellátását vagy annak egy részét biztosíthatjuk napelemes rendszerrel is, mely megújuló energiaforrásnak számít.

az épület összes energiafogyasztásának legalább 25%-a megújuló energiaforrásból származik
A napelemes rendszer telepítésével is elérhetjük a BB energetikai besorolást

         A fenti korszerű műszaki megoldások hosszú távon megtérülő befektetések is egyben, ezekkel az értéknövelő beruházásokkal érhető el a 2022.június 30-át követően, új építésű házaknál kötelező minimum BB energetikai besorolás.

         Amennyiben érdeklődik a részletekkel kapcsolatban vagy saját ingatlanával kapcsolatos kérdése van vegye fel velünk a kapcsolatot a www.mernoktender.hu weboldalon keresztül.

         Energetikai felmérés és energetikai tanúsítvány készítésének megrendelése előzetes időpont egyeztetéssel a 06 20 567 9844 telefonszámon kérhető.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük